НОВИНИ

Изложбата „Гутенберг и славянският свят“ в Университета „Ка Фоскари“, Венеция

07/12/17

На 2 декември 2017 г., в залата на библиотека „Бали“ на Департамента по лингвистични и хуманитарни науки „Ка Бернардо“ на престижния местен университет „Ка Фоскари“във Венеция, бе открита изложбата „Гутенберг и славянският свят “, част от проекта на ДКИ „Пътуващи експозиции“. Събитието се състоя под патронажа на Генералното консулство на Р България в Милано.

Приветствия към гостите отправиха посланикът на Р България в Рим г-н Марин Райков и Генералният консул в Милано г-н Росен Руфев. В представянето на експозицията участваха нейните автори –чл. кор. Аксиния Джурова и проф. Вася Велинова от Центъра за Славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“, професори от Университета „Ка Фоскари“, представител на ДКИ.

Откриването на изложбата бе организирано като съпътстващо и заключително събитие на голяма Международна конференция на тема „Езиците на християнската молитва - история и съвременност“в Университета „Ка Фоскари“, посветена на 1150-та годишнинаот известния диспут на Св.Константин Философ срещу т.нар. триезичници във Венеция през 867 г. Участници в конференцията бяха известни учени от различни европейски университети.

Откриването на изложбата бе уважено от участници в конференцията от църковните среди, пристигнали от различни части на Италия и от църковните общности във Венеция, студенти от „Ка Фоскари“, представители на артистичните среди, както и българи, живеещи във Венеция.

Експозицията ще бъде изложена до 15 декември 2017 г. В края на този период се планира второ представяне пред италиаанци, изучаващи български език, студенти и българи в рамките на лекторат по български език в „Ка Фоскари“, воден от доц. Ася Асенова.