НОВИНИ

България - специален гост в международния фестивал на Европейското кино MUCES 2017, гр. Сеговия

22/11/17

В периода 15 - 21 ноември 2017 г. в гр. Сеговия, Испания се проведе XII издание на фестивала на Европейското кино MUCES 2017, където България е специален гост. Фестивалът се организира от Кметството на града и няма състезателен характер. Неговата цел е да представи достиженията на новото европейско игрално кино.

В програмата за откриването на фестивала вокално трио „Триада” представи български народни песни в акапелен вариант. Триото в състав Валя Петрова, Борянка Димитрова и Елена Алексиева е създадено в Мадрид през 2005 г.

След встъпителните думи на испанските домакини г-жа Клара Лукеро, кмет на Сеговия, и г-н Елисео де Паблос, директор на кинофестивала, посланик Иван Кондов заяви, че за България е гордост и чест да се включи в най-значимите събития от културния живот на Сеговия, град с вековни традиции и история, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „За нас това е начин да допринесем за взаимното сближаване и опознаване на нашите народи“, отбеляза посланик Кондов. Той благодари за възможността страната ни да представи своето киноизкуство, което печели все повече престижни награди на международната сцена и заслужено ще привлече вниманието на испанската публика.

Посланик Кондов съвместно с кмета на Сеговия откриха изложбата „Автори и плакати”, посветена на 100-годишната история на българското кино и предоставена от Държавния културен институт при МВнР. Двамата бяха единодушни, че 50-те киноплаката представляват една безценна хроника на развитието на българското кино.

Изложбата продължава до 10 декември. В програмата на българската панорама са показани 14 игрални и документални филма, както и селекция от късометражни анимационни филми. Част от заглавията са осигурени със съдействието на Държавния културен институт.