НОВИНИ

Представяне на пътуващата изложба на ДКИ „СБОРЯНОВО” в Атина

28/09/17

На 19 септември в Културния център „Мелина“ в Атина бе открита изложбата „СБОРЯНОВО –ПРИРОДА И ПАМЕТНИЦИ, БОГОВЕ И ХОРА", подготвена от проф. д.и.н. ст.н.с. Диана Гергова и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата бе организирана от посолството на Република България в Атина в сътрудничество с Организацията за култура, спорт и младеж към Атинската община.

Изложбата има за цел да представи на международната общност един от най-интересните археологически резервати на България, в който сред впечатляваща природна среда се намират изключителни по своята значимост археологически паметници, някои от които, като напр. Свещарската гробница, са част от листата от световно културно наследство на ЮНЕСКО.

„Сборяново” предлага интересни данни за културните напластявания от праисторията до съвременността, които са свидетелство за съхраняването на древни индоевропейски традиции. Тук са открити и съществени данни за ранната българска култура. Изложбата включва фотоси, графични материали и карти и е изключителен пример за толерантността между различните етноси и религии в съвременна България.

Непосредствено преди представянето на експозицията в Атина тя бе разширена с допълнителни пана, които разкриват последните открития на археолозите в националния археологически резерват край град Исперих.

На 20 септември в залата на посолството в Атина проф. Диана Гергова изнесе пред гръцки историци и археолози, членове на българската общност, лекция на тема: „СБОРЯНОВО, ТРАКИТЕ И ОТКРИТИЯТА НА ТРАКИЙСКАТА АРХЕОЛОГИЯ В БЪЛГАРИЯ“