НОВИНИ

Изложбата „Петрикивска живопис“ в галерия „Мисията“

21/09/17

На 20 септември в галерия „Мисията“ на ДКИ беше открита изложбата „Петрикивска живопис“ на художничките Валентина Панко, Анастасия и Роксолана Чуднивец. Събитието се организира съвместно с посолството на Украйна в България по случай 26-та годишнина от Независимостта на страната.

Експозицията представя характерното декоративно-орнаментално изкуство, което се формира в края на ХІХ – началото на ХХ век в Днипропетровска област, а от края на 2013 г. е част от Списъка на световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата беше открита от г-жа Людмила Димитрова – директор на ДКИ. В обръщението си към гостите тя обърна внимание на темата за опазването и насърчаването на културното изразяване, като отбеляза и нарастването на ролята на културата в международните отношения. Тя допълни, че експозицията изложбата „Петрикивска живопис“ може да се разглежда и като една чудесна и работеща за дългосрочните цели на културната дипломация на Украйна инициатива.

Приветствия към гостите отправиха също посланикът на Украйна в България Н. Пр. Микола Балтажи , г-н Георги Карастаматов, началник на отдел в дирекция „Източна Европа и Централна Азияq авторката Валентина Панко.

Изложбата ще бъде открита за посетители до 29 септември.

интервю с В.Панко по програма Христо Ботев на БНР можете да чуете тук

Ключови думи живопис, изложби 2017