НОВИНИ

13-то издание на Световния фестивал на анимационния филм - Варна

12/09/17

    От 13-ти до 17-ти септември 2017 г. във Фестивален и конгресен център Варна ще се проведе 13-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм.

    В състезателната програма, включваща най-новото и актуалното от анимацията, участват 132 филма от 35 държави. В Панорама НАЙ-ДОБРОТО ОТ СВЕТА ще бъдат показани 24 заглавия от над 15 страни.

    В пълнометражната състезателна програма художествени качества ще премерят 6 филма, между които 2 на български автори, 2 детски, специално дублирани на български език и 2 за възрастни.

    В извън конкурсната програма ще бъдат показани две юбилейни ретроспективи – 90 години от рождението на пионера на сръбската анимация Никола Майдак, и 85 годишнината на големия български режисьор Иван Веселинов. На 14 септември преподавателят в ENSAD - Париж, критик и автор на анимационна литература Жорж Сифианос ще изнесе лекция на тема АКТЬОРСКАТА ИГРА В АНИМАЦИОННОТО КИНО.

    За поредна година шест от най-добрите анимационни училища в България, Франция, Полша, Шотландия и Китай ще представят филми на своите студенти. За първа година ни гостува Дзилинският институт по анимация, Чангчун, Китай. Всички програми са съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.

    Председател на международното жури ще бъде г-н Мохамад Реза Карими Сареми (Иран), който ще представи програма иранска анимация. Гостуването му се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към МВнР. Инициативата е част от проектите, с които се отбелязва 120 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни, както и поемането на местното председателство на Съвета на ЕС в Иран през 2017 г.

    Сред членовете на журито е и носителят на наградата Оскар - Александър Петров (Русия), който представи програма с едни от най-добрите си филми.

    В рамките на фестивала ще се проведат кръгла маса, пресконференции и дискусионни срещи между автори на филми, гости на фестивала и журналисти, медии и кино-критици.

    Всички събития на фестивала извън конкурсната програма ще бъдат със свободен достъп.

 

 

    Приложение - програма на фестивала