НОВИНИ

Представяне на изложбата „Силата на гражданското общество“ във Франкфурт

07/09/17

На 4 септември 2017 г. в Кметството на гр. Франкфурт беше открита изложбата „Силата на гражданското общество, Съдбата на евреите в България “. Събитието се проведе под патронажа на Главния управляващ кмет на града г-н Петер Фелдман, а нейни организатори са Представителството на чужденците в Общината на града и Консулството на Република България.

Експозицията е част от проекта „Непознатите герои. Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България – Спасителите от България. Поредицата от представяния във Франкфурт включва също - „Китай - визи за живот“ и „Турция - една история за спасяването: турски паспорт“, посветени на приноса в спасяването на 34 000 евреи на двама дипломати от периода 1938 – 1945 г. - китайският дипломат Хо фенг Шан, работил във Виена и турският вицеконсул в Марсилия Некдет Кент,.

В обръщението си към гостите ръководителят на Консулство Франкфурт г-н Стефан Димитров се спря на няколко акцента от българския принос в спасението на евреите, като наред с ролята на гражданското общество и отделните личности, обърна внимание на ролята на Българската православна църква, както и на историческите корени на етническата и религиозна толерантност в България. Той информира и за усилията на България за присъединяване към Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) и присъдения отскоро статут на „страна-лиазон” в тази организация.

За това представяне Държавният културен институт подготви копие на изложбата на немски език.