НОВИНИ

Среща на Международният алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в Женева

04/07/17

   На 29 юни 2017 г. успешно завърши първата за годината Среща на Международният алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) по време на Швейцарското председателство.

   За четири дни повече от 200 експерти и политици от 31 страни–членки на МАВХ, 11 страни-наблюдатели, сред които и България, както и 7 международни партньорски организации обсъдиха образованието, възпоменанието и изследванията по въпросите на Холокоста като съвременен политически въпрос.

   На срещата в Женева в периода 26-29 юни 2017 г. делегатите се фокусираха върху теми като подкрепа за опазването и превенцията на свързаните с Холокоста места на територията на държавите членки и извън тях, както и споделянето на добрите практики в тази област.

   По време на заседанието МАВХ взе решение да приеме България като страна „лиазон“, с което бе направена необходимата стъпка към пълноправно членство. Директорът на Държавния културен институт е член българската делегация и участва активно в работата на създадената Междуведомствена работна група под ръководството на посланик Пламен Бончев. Членове на екипа са представители на МОН, Държавна Агенция "Архиви", представител на институцията на Омбудсмана, др.

   Швейцарското председателство беше домакин на дискусия, на която беше обсъдена и приета първата стратегическата рамка на МАВХ. „Това ще направи работата на Международния алианс много по-ефективна и ефикасна и ще увеличи общественото значение на дейността на организацията.“ сподели след края на срещата настоящият председател на МАВХ посланик Бено Батиг

   По време на пленарната сесия беше одобрена кандидатурата на Люксембург за председател на организацията през 2019 г., когато страната ще приеме поста от Италия.

   Втората пленарна среща за Швейцарското председателство ще се проведе в Берн през ноември 2017 г.

   Международният алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) обединява правителства и експерти с цел укрепване, развитие и популяризиране на образованието, възпоменанието и изследванията въпросите на Холокоста в световен мащаб и за спазване на ангажиментите на Стокхолм 2000.

   Повече информация за събитието можете да намерите тук - https://holocaustremembrance.com/media-room/stories/ihra-geneva-0?utm_source=IHRA+Newsletter&utm_campaign=9df66f0f1e-EMAIL_CAMPAIGN_2017_07_03&utm_medium=email&utm_term=0_543c03520d-9df66f0f1e-10823655