НОВИНИ

13-то издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

05/03/09

За 13-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на киното в София. Между 5-и и 15-и март,  най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 12-те си издания, Киномаратонът на годината вече е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

Програмата на фестивала съдържа над 90 игрални, 40 документални и 60 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните фестивални рубрики:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Специални премиери
Европейски екран с фокус върху Британското кино
Ново българско игрално кино (награда КОДАК)
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Балкански конкурс (награда No Man’s Land)
София СинеЛинкс Сараево представя кино от Русия и Турция
Световен екран
Ретроспективи на режисьорите Джим Джармуш и Зигфрид
Документална програма

Международно жури ще определи основните награди на на 13-ия София Филм Фест. Председател на журито е унгарският режисьор Янош Сас. Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди – специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, наградата на публиката на Столичната община, наградата NO MAN’S LAND за най-добър Балкански филм, осигурена от Дамяница, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм.

най-важното професионално събитие за киноиндустрията - пазарът за филмови проекти. Между 12 и 14 март във Военния клуб в рамките на "София филм фест" ще се съберат режисьори, продуценти, директори на фондове и фестивални селекционери. Целта е филмовият проект да се представи пред продуценти (пийтчинг), за да му се осигури успешно разпространение. Именно по този начин големите фестивали като Кан и "Берлинале" разпознават новите кинотенденции и режисьорски открития.
Най-интересните балкански режисьори от Сърбия, Румъния, Босна, Словения, Македония са участвали в софийския пийтчинг. На т.нар. "Балкански прожекции" (Balcan Screenings) фестивални селекционери от Кан, Берлин, Венеция, Котбус, Талин, Москва, Солун, Сан Себастиан, Карлови Вари и Варшава гледат на закрити прожекции все още незавършени български и балкански ленти. Благодарение на това новото българско кино има изключително успешна фестивална кариера - "Разследване" на Иглика Трифонова, "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев, "Мила от Марс" на Зорница София, "Дзифт" на Явор Гърдев. За първи път режисьори от Русия, Украйна, Грузия, Турция и Албания ще представят намеренията си в рамките на проекта "София CineLinks Сараево".
Ще има представяне и на идеи за документално кино с инициативата на Sunny side of the doc ( един от най-авторитетните пазари за документално кино, провеждащи ежегодно сесии в европейски столици). Sunny side of the doc избират София за домакин и заради наградата от миналата година за най-добър документален филм на "Проблемът с комарите и други истории" на Андрей Паунов.

Част от форума на "София мийтингс" е и конференцията за копродукции "Рандеву със София", с цел да представи актуалните практики за разпространение на игрално и документално кино за Централна и Източна Европа. Търсят се по-съвременни методи за разпространение като Video on Demand и Cinema on demand. Тази алтернатива на познатия модел за разпространение ще се налага тепърва, тъй като предлага на потребителите възможност да гледат нови заглавия чрез кабелния си или интернет доставчик, еднократно и срещу малка такса. Очаква се новите платформи да дадат шанс на местните продуценти и режисьори да открият своята нова публика.

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център, Националния дворец на културата и Българската национална телевизия, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия,  национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Генерален спонсор на фестивала е Jameson Irish Whiskey. Културният институт е партньор в програмата Sofia Meetings.