НОВИНИ

Изложбата „Молиер без граници“ в Скопие

22/06/17

На 16-ти юни т.г. в зала „Чифте амам“ на Националната галерия на Република Македония бе открита изложбата „Молиер без граници“. Експозицията е част от проекта „Пътуващи изложби” на от Държавния културен институт към МВнР и бе реализирана на място съвместно с посолството в Скопие и Националната галерия на Македония. Директорът на Културния институт – г-жа Людмила Димитрова, посети Скопие за откриването на изложбата по покана на Националната галерия на Македония. Г-жа Димитрова официално откри изложбата в присъствието на директора на Националната Галерия д-р Дита Керими и посланика на България в Скопие г-н Иван Петков.


В рамките на представянето г-жа Димитрова подчерта значението на изкуството, като основен инструмент на културната дипломация, чиято главна цел е съхранението и разпространението на мира, хармонията и взаимното опознаване. Също така г-жа Димитрова допълни, че Македония е първата страна, в която се представя изложбата „Молиер без граници“, след премиерата й в София и това е в унисон с приоритетите, които България си е поставила, като предстоящ председател на Съвета на ЕС, а именно държавите от Западните Балкани.
Изложбата „Молиер без граници“ е съвместен проект на Държавния културен институт към МВнР и Международното триенале за сценичен плакат-София. Изложбата е първият официален проект на посолството в Скопие, който се провежда в сътрудничество на министерство на културата на Република Македония през последните 4 години. В изказванията си по време на откриването на изложбата както г-жа Димитрова и посланик Петков, така и д-р Керими се обединиха около необходимостта от сближаване и активизиране на контактите и културните връзки между България и Р Македония, чиито фокус да бъде насочен към общото европейско бъдеще и на двете държави. По време на посещението си в Скопие г-жа Димитрова проведе срещи с д-р Дита Керими, директор на Националната галерия Македония и с г-жа Светлана Славова, директор на КИЦ-Скопие. В на разговора с д-р Керими, бяха обсъдени някои конкретни проекти с участието на двете страни. Възможността за съдействието от страна на ДКИ към МВнР за представянето на съвременни творци от Македония в България, евентуално участие в рамките на програмата на Пловдив 2019 г., осъществяване на контакти с различни галерии в България, имащи интерес и възможност да представят творби на македонски автори са част от темите, на които бе поставен акцент. Подчертана бе и необходимостта от активизиране на сътрудничеството в областта на културата на всички нива. Организиране на повече културни мероприятия с участието на посолството в Скопие, откриване на изложби в двете страни, сътрудничество в рамките на различни проекти и програми по линия на ЕС и др.
При посещението си директорът на Института посети новата сграда на културно-информационния център на България в Скопие, която бе открита в началото на т.г. По време на срещата с г-жа Славова, директор на КИЦ-Скопие, г-жа Димитрова подчерта необходимостта от засилено сътрудничество между дейностите на КИЦ-а и посолството, организиране на различни мероприятия, разпространяващи българската култура както пред македонската общественост, така и пред международната общност в страната. Разгледана бе и възможността за сътрудничество с другите културни центрове и институти, акредитирани в Македония, работата с делегацията на ЕС, сътрудничество с партньорите ни в EUNIC и др. Обсъдено бе участието от българска страна на фестивала Охридско лято, както и предстоящото провеждане за първи път на дни на “Българския фолклор и традиции в Охрид“. Обсъдени бяха възможности за реализиране на проекти по време на българското председателство на ЕС, и готовност от страна на България за активизиране на културна политика в региона на Македония и Западните Балкани.