НОВИНИ

Дискусия на тема „Културни послания на Българското председателство на Съвета на ЕС“

16/06/17

   На 15 юни 2017 г. в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР се проведе дискусия на тема „Културни послания на Българското председателство на Съвета на ЕС” с участието представители на дипломатическия корпус в София.

   Събитието се откри от заместник-министърът на външните работи г-н Георг Георгиев и директора на ДКИ г-жа Людмила Димитрова.

   „Задачите на културата като инструмент на дипломацията надхвърлят националните граници, а европейският дебат за нова стратегия за международните културни отношения ни дава основание да бъдем амбициозни. Българската дипломация има натрупан опит в разширяване на познанието за страната ни чрез културни проекти. В подготовката и провеждането на Председателството 2017-2018 година ще търсим утвърждаването на позициите на страната ни, както и на общите европейски ценности на многообразието и правото на изразяване“ отбеляза г-н Георгиев в обръщението си към присъстващите гости и представители на дипломатическия корпус. Той подчерта като приоритет на подготвяната програма запазването на европейската перспектива на Западните Балкани. В тази посока културният диалог е неотменим ресурс, подчерта той.

   Бяха представени целите на културната програма на Българското председателство и задачите на МВнР в нейната подготовка и реализация.

   Срещата продължи с представянето на изложбата „Древни послания” - проект на Фондация АМАТЕРАС”. Проектът ще бъде включен в културната програма на българските дипломатически мисии през 2017 и 2018 г. Изборът на експозицията "Древни послания" е направен в контекста на основните послания на Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. обявена и за година на европейското културно наследство, подчерта г-жа Людмила Димитрова. За нас е много важен и фактът, че проектите на артистите Даниела Тодорова и Тодор Тодоров се реализират в партньорство с художници от много страни.

Авторът на експозицията Даниела Тодорова представи пред гостите движещата идея и артистичните послания на изложбата.