НОВИНИ

Alphapretation Bulgaria в посолството на Р България в Брюксел

02/06/17

Посолството на Република България в Брюксел организира прием по повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В приветствието си към гостите посланик Мая Добрева подчерта, че този ден е повод за национална гордост. Тя изтъкна приноса на кирилицата за многообразието на европейската култура и цивилизация и нейното значение като част от българската идентичност и българското културно наследство, съхранено от държавата през вековете.

Гостите имаха възможност да видят част от изложбата Alphapretation Bulgaria, подготвена от Държавния културен институт към МВнР, която представя погледа към буквите от кирилицата, свързвайки ги с характерни български символи. Проектът представя интерпретации на българската кирилица в текстове на студенти филолози от университета в Краков, авторски оформени и илюстрирани от най-изявените български графични дизайнери сред които Динко Господинов, Валери Гюров, Светлана Мирчева и др.

Посланик Добрева връчи отличия на Министерството на външните работи на България, присъдени на няколко белгийски граждани за особени заслуги за популяризиране на българската култура и развитието на приятелски връзки и сътрудничество между България и Белгия.