НОВИНИ

Представяне на изложбата „ Св. Климент Охридски – ученик и учител“ в Полша

18/05/17

На 12 май 2017 г., посланик Емил Ялнъзов откри пътуващата изложба на ДКИ „Св. Климент Охридски – ученик и учител“, посветена на отбелязването на 1100-годишнината от Успението на Св. Климент Охридски.

Експозицията бе част от ХІІІ-та международна научна конференция от цикъла „Кирил и Методий в славянската писменост и култура“, която се проведе в Института за православна култура в гр. Люблин, Полша.

В своето приветствие към участниците и гостите на конференцията посланик Емил Ялнъзов подчерта ролята на Св. Климент във формирането на българското самосъзнание и духовност, както и факта, че неговата личност е общо достояние на много народи в Европа. Участие в инициативата взеха преподаватели от университетски центрове в Полша, България, Молдова и Словения.

Изложбата „ Св. Климент Охридски – ученик и учител“ е проект на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университети, подкрепен от Държавния културен институт и включен в неговата програма "Пътуващи изложби".

За събитието в Полша бе изработено специално копие на експозицията на полски език, което бе подготвено и реализирано от посолството и БКИ Варшава със съдействието на Държавния културен институт.

През 2016 г. проектът зае водещо място в програмата „Пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт и бе успешно представен в България, Италия и Сърбия. С откриването на изложбата в Полша и отзивите за нея потвърдиха интереса на чуждата аудитория към темата за живота и творчеството на Св. Климент Охридски, съвременния култ към Светеца и неговия образ като обединител на християнските народи на Балканите.

Експозицията ще бъде включена и в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.