НОВИНИ

Представяне на детския мюзикъл „Продавач на надежда“ в Босилеград

26/05/17

   На 24 май в залата на Центъра за култура в град Босилеград бяха представени два спектакъла „Продавач на надежда“ по текст на Джани Родари, превод на Валери Петров, музика на композитора Петър Ступел и съвременен аранжимент на композитора Юри Ступел, в които взеха участие около 20 ученици от Основното училище Георги Димитров, Босилеград, техния учител по музика Горан Младенов и българските музиканти и актьори ХайгашодАгасян, Юри Ступел, Ивайло Захариев, Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев.

   Проектът е част от инициативите за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май в Западните покрайнини. Гост на събитието беше генералният консул на Р България в Ниш г-н Едвин Сугарев.

   Инициативата „До Западните покрайнини и назад“ се провежда за втора поредна година, след успешното представяне на постановката през 2016 г. в Босилеград и Димитровград. Целта ѝ е да обогати културния живот на местната общност, да насърчи творческия потенциал на децата в района, въвличайки ги в процеса по реализиране на спектакъла.

   Мюзикълът е създаден по идея и режисура на българския актьор Светослав Пеев, учителят по музика - Горан Младенов и организиран от Ивана Младенов-Бочева.

   Тазгодишното издание се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към МВнР, Дирекция „Култура“ към Столична община, Фондация „Българска Памет“, Държавна агенция за българите в чужбина, Община Босилеград, основно училище „Георги Димитров“, сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Банка ДСК.

   На 30 май постановката ще бъде представена в Сатиричния театър в София.