НОВИНИ

Международен ден на джаза

03/05/17

На 30 април 2017 за първи път в България беше официално отбелязан Международният ден на джаза. Благодарение на инициативата на ЮНЕСКО и Генералния директор г-жа Ирина Бокова в края на 2011 г. ЮНЕСКО определя 30 април за Международен ден на джаза. Това решение е потвърдено и от Общото събрание на ООН в края на 2012 г. и по този начин 30 април се утвърждава като един от най-важните дни в културните календари и на двете организации.

Традиционно Международният ден на джаза протича под патронажа на Ирина Бокова, ГД на ЮНЕСКО, и Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Основен партньор на събитието е институтът Thelonius Monk. Международният ден на джаза се свързва с теми като борбата срещу дискриминацията, свободата на изказване, засилване ролята на младите хора в социалните процеси и др.

Отбелязването на деня протича в различни държави по света с разнообразни събития, инициативи и дейности. Всички те са обединени от идеята за насърчаване на междукултурния диалог и взаимното разбирателство.

Тази година в София Международният ден на джаза беше отбелязан в съвместна инициатива на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Столична община, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, A to JazZ Festival и Държавния културен институт към МВнР.

Програмата започна с „детски джаз” - интерактивен концерт-игра, запознаващ децата с магията на музиката и най-популярните инструменти в джаза. Продължи с уъркшоп „Пеенето в джаза”, в който участниците можаха да научат за анатомията на гласа; какво е звук; психология на пеенето; видове звук и цвят на тона и др. Публиката имаше възможност да се запознае с историята на джаза – от робските песни, спиричуълите и блуса, през Ню Орлиънс, суинга, чак до наши дни, както и всичко за живота на Ела Фицджералд – по повод 100 години от рождението ѝ.

Международният ден на джаза в София завърши с концерт, в който бяха представени най-ярките български джазмени и тяхната авторска музика с нотки от родната ни музикална култура. Участници в концерта бяха Васил Петров, Теодосий Спасов, Родополоджи, Лилия Илиева & Минимум квартет, Живко Петров – пиано, РомаНено Проджект, Ангел Заберски трио и Биг Бенда на БНР.