НОВИНИ

Културна програма на Малтийското председателство на Съвета на ЕС с български адрес

03/04/17

Текущото малтийско председателство на Съвета на ЕС насърчи интереса към организиране и провеждане на съвместни културни събития в Малта и България. Специален фокус във всички културни прояви е участието на младите хора и повишаване на тяхната информираност.

На 31 март новооткритото Българското неделно училище в Малта за първи път осъществи видео връзка с училище в България. Събеседници на децата от Малта бяха ученици и учители от 61-во ОУ в град София. Двете училища носят името на на Светите братя Кирил и Методий.

Видео връзката бе проведена в новата мултимедийна зала на Президенския дворец "Сан Антон Палас". Събитието бе под патронажа на Нейно Превъзходителство, Президента на Република Малта г-жа Мари Луиз Колейро Прека, която отправи специално послание към участниците.

Символичен знак за добрите взаимоотношения между Малта и България бе фактът, че събитието се проведе в Деня на Свободата – Национален празник на Република Малта. През тази година е планирано и посещение на президента на България в Малта.

Подкрепа и съдействие за организиране на проявата оказаха Министерството на образованието и науката и Министерството на външните работи на България с личното съдействие на посланика на България в Рим - г-н Марин Райков и посланика на Малта за България проф. Лино Бианко. Държавният културен институт също подкрепи инициативата.

Културните прояви ще продължат на 19 април т.г. в Градската галерия във Варна, където, съвместно с Общината и Варненския университет по мениджмънт, ще се проведе Ден на малтийската кухня. Специален гост на събитието ще бъде г-н Едгар Прека – съпруг на Нейно Превъзходителство, Президента на Република Малта, който, заедно със студенти от Университета ще представи кулинарните традиции на Малта. Проявата се организира по идея и със съдействието на Държавния културен институт в партньорство с посланика на Малта за България проф. Лино Бианко. Събитието ще получи и медиен отзвук чрез организираното от Държавния културен институт участие на г-н Едгар Прека в предаването "На кафе" по Нова телевизия, в което той ще разкаже за културните и кулинарни традиции на Малта.

През месец май предстои и отбелязването за втора поредна година на Дните на българската култура в Малта, които ще се проведат под патронажа на Президента на Република Малта.