НОВИНИ

Изложба с плакати

29/03/17

На 30 март от 18.00 ч в галерия „Мисията” Държавният културен институт в партньорство с Международното триенале на сценичния плакат – София ще представят международната плакатна изложба „Молиер без граници”. Селекция от около 30 плакат ще бъдат изложени в галерията на Института по случай Световния ден на театъра и Международния месец на франкофонията.

През 2017 г. се отбелязват 395 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. По този повод Международното триенале на сценичния плакат инициира проект, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията.

Колекцията се състои от повече от 50 плаката. Някои от тях са създадени специално за конкретния повод, а други са част от богатия фонд на Триеналето. Представени са творби на някои от най-изтъкнатите български и чуждестранни майстори на плаката като Асен Старейшински и Стефан Десподов (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус), и др.

В желанието си да ангажират широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обръща към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори, привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът обединява творби и на съвсем млади художници, включително студенти и ученици от художествени учебни заведения в София, Пловдив, Варна.

Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който предстои да се разраства. Представянето ѝ в галерия „Мисията” дава начало на европейското турне на международната селекция плакати.

За историята на театралния плакат може да прочетете в статията от сайта на престижния Victoria and Albert Museum

http://www.vam.ac.uk/content/articles/t/theatre-posters/