НОВИНИ

Представяне на изложбата „Силата на гражданското общество“ в Хелзинки

16/03/17

   На 9 март, в навечерието на Деня на спасяването на българските евреи в Дома на Еврейската общност в Хелзинки беше открита изложбата „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г.”, организирана от посолството на България със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

   В приветствието си по време на тържественото откриване на изложбата посланик Мартин Иванов подчерта, че актът на спасяването на близо 50 хиляди български евреи по времето на Втората световна война е дело на българското гражданско общество, което се изправя в защита на своите съседи, съученици и приятели. От своя страна председателят на Еврейската общност, г-н Ярон Надборник, изрази признателността на всички евреи за този хуманен акт, за проявата на смелост от страна на българското общество.

   На откриването на изложбата присъстваха доайенът на дипломатическия корпус, посланици, представители различни институции, членове на българската и на еврейската общност в Хелзинки, както и на дружеството за приятелство между Финландия и България.