НОВИНИ

Отбелязване на Деня на спасяването на българските евреи в Киев

14/03/17

На 10 март 2017 г. в Украинския национален историко-архитектурен музей „Киевска Фортеця” в присъствието на представители на дипломатическия корпус, българските организации и общност в Украйна, културни и граждански сдружения, бе открита изложбата "Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България", организирана от Посолството на Република България в Украйна, Посолството на Държавата Израел в Украйна и Департамента по култура на Киевската градска държавна администрация.

Експозицията бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел в Украйна Елиав Белоцерковски. В обръщенията си към публиката Посланиците подчертаха ролята на тези исторически събития в българо-израелските отношения и благодарността на еврейския народ към българските граждани, намерили смелост да се противопоставят на репресивната политика на фашисткия режим по Втората световна война. Бе отделено специално внимание на личността и делото на българския политик и общественик Димитър Пешев, изиграл основна роля в събитията по спасяването на българските евреи. В изложбената зала бяха представени и два плаката за неговата личност и дело, на украински и английски език.

Официалната част на събитието завърши с изказвания на Диана Попова, директор на Културния департамент на Киевската градска държавна администрация и Елена Слатинска-Ованезова, трети секретар в Посолството, които запознаха присъстващите с експозицията и ролята ѝ в културните прояви на български дипломатически мисии за популяризирането на значимото дело по спасяването българските евреи и отдаването на почит към жертвите на Холокоста, като демонстрация на ценностите на българското общество, изключващи проявите на ксенофобия, антисемитизъм, религиозни и етнически предразсъдъци.

Изложбата "Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България" е част от проекта на ДКИ „Пътуващи експозиции“. От създаването си през 2009 г. е представена на повече от 50 места по целия свят.