НОВИНИ

Покана за участие в международна програма за лидерство в културата

13/03/17

Предстои второто издание на Световна Програма Лидерство в Културата, което ще се проведе от 19 до 23 юни 2017 г. в Атина, Гърция. Програмата е част от Платформата Културна Дипломация, създадена през март 2016 г. с подкрепата на водещите културни организации: Център BOZAR, Британски съвет, EUNIC, Европейска Културна Фондация и Френския институт, под ръководството на Гьоте Институт, за да съдейства на Европейската комисия за изпълнение на целите поставени в Стратегията за международни културни отношения на ЕС. Платформа Културна Дипломация има за цел да насърчава културните връзки и сътрудничеството между гражданите от страните членки на ЕС и граждани по света. Световната Програма Лидерство в Културата поема своите ангажименти да засили връзките между култур-лидерите и организациите в сферата на културата, както и да съдейства за устойчиво развитие на политиките, дейностите и инструментите на културната дипломация и обучителните програми на ЕС.

В обучението ще бъдат включени общо 40 участника (30 от стратегическите партньори на ЕС и 10 от страните членки на ЕС). Петдневната програма е създадена специално за млади мениджъри в сферата на културата и включва семинари, лекции, симулации и дискусии по проблемите на международния културен мениджмънт. Програмата ще усъвършенства лидерските умения на участниците в сферата на културата  и ще им предостави нови инструменти, с които да боравят по-ефективно в междукултурните отношения в контекста на съвременната глобална ситуация.

Участниците ще имат възможност да обсъдят значението и принципите за създаване на международни културни мрежи; да разкрият начини за постигане на успешни трансгранични и културни партньорства; да разпознаят новите тенденции в културния мениджмънт; да усъвършенстват междукултурните лидерски умения; да подобрят уменията си при използване на мека сила при сътрудничество с различни партньори; да научат повече за рисковете при работа с нови партньори.

Изискване към кандидатите е да бъдат на възраст между 25 и 39 години, с постоянно местожителство и работна позиция в някоя от 28-те страни членки на ЕС или Бразилия, Канада, Япония, Индия, Мексико, Южна Африка, Южна Корея или САЩ. Необходимо условие за кандидатите е да заема позиция в културна организация, с релевантен опит между 3 и 5 години. Обучението се провежда на английски език, което изисква високо работно владеене на езика.

Заявления за участия в курса се подават онлайн на сайта на Платформа Културна Дипломация. Освен CV и мотивационно писмо е необходимо кандидатите да изпратят описание на бъдещ културен проект или проект в развитие, по който работят в момента.

Краен срок за подаване на апликационната форма е 25 март 2017 г.

Избраните кандидат ще бъдат уведомени до средата на месец април 2017 г.

Разходите свързани с транспорт, визи и настаняване се поемат от  Платформа Културна Дипломация.