НОВИНИ

Представяне на български анимационен филм в Първото издание на Дни на младото европейско кино в културния център „Конде Дуке” в Мадрид

27/02/17

    От 21 до 25 февруари 2017 г. в културния център Конде Дуке в Мадрид се проведе Първото издание на проекта „Младо европейско кино”- съвместна инициатива на мрежата EUNIC – Мадрид и домакините от културния център. В тази първа проява, посветена на млади жени-режисьори, взеха участие осем културни институти от страни членки на ЕС, както и българското посолство, с чието съдействие и подкрепата на ДКИ бе представена късометражната анимация „Пътуваща страна “ на режисьорската Весела Данчева.

    Преди прожекцията завеждащ културната служба на посолството направи кратко представяне на авторката и филма, в което коментира основната идея и универсалната тема на филма – търсенето на свободата и националната идентичност, както и някои специфики като символичната връзка с историята на прабългарите и характерните музикални елементи от българския фолклор и православното песнопение.

    Организаторите са решени да продължат инициативата със следващо издание на „Младо европейско кино” в началото на 2018 г. като новата цел ще бъде участие на творби от всички страни членки на ЕС. Директорката на културния център г-жа Ернандес обяви, че ще бъдат положени усилия проектът да се превърне в утвърден фестивал с много издания и с възможности за дебати.

На снимката: кадър от филма

Ключови думи филми 2017