НОВИНИ

Представяне на изложбата „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940-1944 г.” в Толедо

31/01/17
   На 27 януари 2017 г. - международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, посланикът на Република България в Испания Иван Кондов откри официално документалната изложба „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940-1944 г.”. Тя ще остане изложена от 23 януари до 6 февруари в емблематичната сграда на Синагогата на Толедо, построена през 14 век, а понастоящем музей, който е един от най-посещаваните исторически и туристически обекти в града.

   В присъствието на представители на управата на града и областта, на представители на културните среди и медиите в Толедо, както и пред испански и български граждани, посланикът на България отбеляза, че спасяването на българските евреи през Втората световна война е повод за национална гордост и е исторически пример, който да помним и морален дълг, който да следваме. Общовалидната поука от този период на българската история и голямото предизвикателство, пред което и днес все още сме изправени, е необходимостта да продължи утвърждаването на културата на солидарност и толерантност, за да се запази разбирателството, мира и демокрацията по света. Посланик Кондов отбеляза и ролята на испанския дипломат Хулио Паленсия, работил в този период в испанското посолство в София и спасил стотици евреи с героизма и храбростта си. Той се спря и на важната роля на Българската православна църква, наскоро номинирана за Нобелова награда по същия повод, както и на трайния ангажимент на страната ни в Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

   Изказвания направиха още общинският съветник по туризма в Кметсвото на Толедо г-жа Роса Ана Родригес и директорът на музея Сантияго Паломеро. Специален гост на откриването бе и виртуозният български пианист Людмил Ангелов.

   Събитието бе отразено от три тв канала – националната RTVE, на автономна област Кастиля и Ла Манча и тв каналът на гр. Толедо, за които посланик Кондов даде изявления. Завеждащ културната служба на посолството участва съвместно с представители на музея в радиоинтервюта за две локални радиостанции /на област Кастиля- Ла Манча и на радио „Онда Серо Толедо”/.

   Гостуването на изложбата в Толедо е организирано от Посолството на Република България в Мадрид в сътрудничество с Държавния културен институт при министъра на външните работи на България по линия на Комуникационната стратегия на МВнР за 2017 година.