НОВИНИ

БЪЛГАРИЯ И ЩВЕЙЦАРИЯ - ЗАЕДНО В ИСТОРИЯТА

27/12/16

На 13 декември 2016г. в изложбена зала „Архиви“ бе представена документалната изложба „България и Швейцария – заедно в историята“ по повод отбелязването на 100 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Експозицията бе открита от доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, г-н Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в София, генералният директор на Генерална дирекция "Европейски въпроси" в МВнР г-н Бойко Мирчев и г-жа Меглена Плугчиева, посланик на България в Берн.

Проектът е осъществен по идея на българското посолство в Швейцария и реализиран благодарение на експертната помощ на Държавна Агенция "Архиви" и съдействието на Държавния културен институт. Проектът е включен в програмата „Пътуващи експозиции“ на ДКИ и вече имаше официално публично представяне през ноември на тържествен прием в Посолството на България в Берн за отбелязване на годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

В изложбата са включени документи, съхранявани в ЦДА, архива на МВнР и архива на Президентството на Република България, които се представят за първи път и отбелязват редица важни моменти от българо-швейцарските политически, културни и стопански отношения от началото на ХХ до началото на ХХІ в. Представени са българските дипломати в Берн и швейцарските дипломати в София, както и детайлно са проследени дипломатическите и консулските отношения между двете държави.

По инициативата на българското посолство в Берн и на Министерството на Външните работи по време на откриването бяха представени валидираната месец по-рано пощенска марка с лика на Луи Айер и пощенски печат от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По време на церемонията г-н Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария подари на домакините от ДАА книгата "Трите живота на Луи Айер"- съвместен проект от авторите Зоя Апостолова, швейцареца Марк Летау и Светослав Стефанов. Доц. Михаил Груев получи "Почетния плакет" и грамота от 25 годишния юбилея на Дружество за Българо-швейцарско приятелство "Луи Айер"- Лом.

Гости на изложбата бяха г-н Симеон Сакскобурготски, проф. Венелин Цачевски, Зоя Апостолова, председател на Дружество за Българо-швейцарско приятелство "Луи Айер". Събитието бе уважено и от представители на дипломатическия корпус, научните среди и медиите.

По време на официалното откриване организаторите съвместно с БЧК организираха дарителска кампания в подкрепа на бедстващите жители след трагичните събития в с. Хитрино.

Изложбата ще бъде открита за публиката до 13 януари 2017 г. в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви", ул. "Московска" № 5.

Следващото представяне на експозицията в България ще се състои на 17 май 2017 г. в Лом - денят, в който се навършват 123 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България, сред които и Луи Айер, в крайдунавския град.