НОВИНИ

Откриване на изложбата “Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО” в Комотини

13/12/16

Пътуващата изложба на Държавния културен институт “Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО” бе открита на 5 декември 2016 г. в сградата на ректората на Университета „Демокрит“ в Комотини. Проектът е реализиран съвместно от Генералното консулство на Р България в Солун, Държавния културен институт и Университета. Експозицията включва 16 цветни постера с фотографии на Александър Нишков на обекти, намиращи се в България, включени в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

На откриването слова произнесоха генералният консул на Р България в Солун г-н Владимир Писанчев, ректорът проф. Атанасиос Карабинис, зам.-ректорите, ръководителите на факултетите „История и етнология“ и „Езици, литература и цивилизации на Черноморските страни“. Обща бе положителната оценка за значението на доброто сътрудничество на Генералното консулство и Университета, както и че подобни инициативи допринасят за още по-голямото сближаване на нашите два съседни приятелски народа.

Беше представен и превод на гръцки език на книгата на Йордан Йовков „Старопланински легенди“, направен от преподавателя д-р Христина Марку и студенти от Университета „Демокрит“.

На събитието присъстваха официални лица от армията, църквата, полицията и местните власти, студенти, общественици, СМИ, и приятели на България.