НОВИНИ

Премиера на "СЕВТ БЕЗСМЪРТНИЯТ, тайните на един тракийски цар" на София филм фест

27/02/09

Премиерата на филма се състoя на 11 март в зала „Люмиер”.
Сценаристът и режисьорът Златина Русева и нейният екип предлагат един филмов разказ за тракийския цар Севт ІІІ, изграждайки негов психологически проект и ролята му в едно сложно време – глобализацията на Стария свят. Търсеното от автора послание е да разкрие една от големите идеи, които ни оставя тракийската култура – тяхната вяра в безсмъртието, определила начина им на живот, техните ритуали и изкуство. За траките душата е Божествена искра, която притежава всеки и която е част от универсалната космическа енергия. Те са имали дълбокото прозрение за живота като част от космическия ритъм и са го изразявали в музиката. Неслучайно тази музика е поразила възприятието на Древния свят.
Филмовото разследване ни води до уникалните технологии, вложени в намерените предмети, до неизвестни тракийски надписи и други изключителни находки
На базата на артефакти филмът разкрива ролята на траките в древния свят и влиянието, което са оказали върху гръцката култура и философи като Сократ и Платон.
Държавният културен институт подкрепи проекта като част от реализирането на своята програма за популяризиране на образа на България.