НОВИНИ

Откриване на фотоизложбата On the Go в Русе

01/12/16

На 01 декември 2016 г. в „Канев център” към Русенския университет се открива фотографската изложба „On the Go”, проект на Фондация Азия-Европа (АСЕФ) създадена във връзка с 20-та годишнина от създаването на Форума Азия-Европа (АСЕМ). Селекцията от 22 фотографии е направена след конкурс за професионални фотографи и любители на тема „Движението и ритъмът на живот в Азия и Европа“ , с който да бъде отбелязано събитието. Фотографиите показват различните възприятия за двата континента през камерата на пътешественика и представя обекти, които подчертават основната задача на АСЕФ – да насърчи по-доброто познаване между Азия и Европа, което се постига чрез контакта между хората. Чрез работите на професионални и начинаещи фотографи, представящи азиатци и европейци в техния всекидневен живот, се усеща разнообразието, но също така и приликите в живота на тези два региона.

Фотографията е силно изразно средство, което предава идеи, прескача граници и говори на универсален език пред широка мултикултурна и мултиезична публика. Изложбата „On the Go“ е представяна вече в редица европейски и азиатски държави, сред които Тайланд, Швейцария, Холандия, Виетнам, Китай, Белгия, Монголия, САЩ и др.

Откриването на експозицията е част от програмата на Петия семинар в рамките на Диалога за устойчиво развитие на АСЕМ (инициативата Дунав – Меконг). Това е най-голямото публично събитие на организацията, което ще се проведе в България. Водеща институция при провеждането на семинара е МВнР, а Държавният културен институт, съвместно с „Канев център“, подготви реализирането на културната програма на събитието.

От 2015 г. директорът на Държавния културен институт към МВнР е българският представител е в Борда на директорите на АСЕФ.