НОВИНИ

Културната програма на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа – събития в Загреб

29/11/16

   Държавният културен институт и Посолството на Р България в Загреб организираха в хърватската столица няколко прояви, които да отбележат Българското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) - Дни на киното на Югоизточна Европа и фото експозиция на Стоян Ненов фокусираха вниманието към хуманитарните предизвикателства, пред които е изправен региона миграцията и справяне с миграционния натиск.

   В продължение на три дни през ноември посетителите на проявите имаха възможността да се запознаят с изложбата „1/320 от Секундата“, открита на 23 ноември от посланиците на България и Словения в Загреб, помощник-министъра в Министерството на външните работи и европейските въпроси на Р Хърватия в присъствието на автора - фоторепортерът на агенция Thompson Reuters Стоян Ненов. През пролетта на тази година Стоян Ненов стана първият българин, носител на престижната награда „Пулцър“ за фотожурналистика. Наградената фотография е част от експозиция „1/320 от Секундата“ . Експозицията е представена с любезното съдействие на фондация „Фотофабрика“.

   В рамките на кино-панорамата бяха включени филмите „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев (съвместна продукция на България, Хърватия, Македония и Германия), „Пътят на дините“ на хърватския режисьор Бранко Шмид и „Резервни части“ на словенския режисьор Дамиян Козоле, които представят различни истории, свързани с нелегалната миграция по „Балканския път“.

   Държавният културен институт беше основен инициатор при подготовката и реализирането на културната програма на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като основна цел бе подобряване на видимостта на Процеса и въвличането на нови партньори.

   Култура на регионите е една от утвърдените програми на института и по повод на Българското председателство в София през октомври 2015 беше организирано събитие, посветено на кулинарната дипломация и възможностите чрез нея да бъдат генерирани нови процеси на междукултурен диалог. През април 2016 г. бяха организирани Дни на Киното на Югоизточна Европа . В рамките на една седмица в Културния център Г8 в София бяха представени 12 филма, които акцентират върху многообразието на езика на киното от региона. Целта беше да се представи картина на многообразието на киното, което се създава тук. Фактът, че повечето от представените филми са ко-продукции беше и още един акцент за възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на киното в региона. През месец октомври 2016 г. Държавният културен институт работи в партньорство с Българския П.Е.Н. център по отбелязване на неговата 90-та годишнина и писателска среща на творци от региона в София и Казанлък. П.Е.Н. центърът представи антологията „Балканска роза“, който събира творби на членовете на националните П.Е.Н. центрове.