НОВИНИ

Експозицията „Св. Климент Охридски – ученик и учител“ в Белград

28/11/16

Експозицията „1100 години от успението на Св. Климент Охридски – ученик и учител“ беше открита в къщата-музей "Княгиня Любица" в Белград на 22 ноември 2016 г. от посланика на Република България в Република Сърбия Радко Влайков и научния консултант на проекта проф. Аксиния Джурова. Изложбата е създадена по инициатива на Държавния културен институт със съдействието на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

През 2016 г. проектът заема водещо място в програмата „Пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт. След успешното й представяне в България и Италия, откриването в Сърбия утвърди засиления интересът към темата за живота и творчеството на Св. Климент Охридски, съвременния култ към Светеца и неговия образ като обединител на християнските народи на Балканите.

За откриването на изложбата в Сърбия Държавният културен институт подготви специално копие на експозицията, предназначено за сръбската публика и съобразено със спецификите на изложбеното пространство на къщата-музей „Княгиня Любица“, част от комплекса на Музея на Белград. Посолството на Р България съдейства за реализиране на новото издание на експозицията, осигурявайки превод на сръбски език и оказвайки подкрепа в организиране на събитието в къщата-музей.

От страна на домакините обръщения направиха Ася Драча Мунтеан – помощник-министър на културата и информирането, Ивона Йевтич – секретар за култура в Кметството на Белград, и Татяна Коричанац – директор на Музея на град Белград. Събитието беше уважено от представители на Дипломатическия корпус, на сръбската Патриаршия, на научните среди и на медиите.

В рамките на откриването авторът на изложбата проф. Вася Велинова – директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, изнесе лекция на тема „Животът и творчеството на Св. Климент Охридски“.

Експозицията ще бъде отворена за посещение до 02.12.2016 г. в къщата-музей „Княгиня Любица“ в Белград, след което й предстои да бъде представена в редица градове в Сърбия.