НОВИНИ

90-та годишнина на Българския П.Е.Н. - Център и Международната писателска среща

15/11/16
     

От 30 октомври до 4 ноември 2016 г. се състояха няколко прояви, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския П.Е.Н. - Център. Организацията, която през миналите десетилетия блестеше с имена като Елин Пелин и Дора Габе, Елисавета Багряна и Теодор Траянов, Леда Милева и Валери Петров, проведе свое тържествено открито събрания в Големия салон на БАН в София и събра за няколко рецитала в София и Казанлък 10 поети от страни от Югоизточна Европа.  
В програмата на честването на годишнината беше представена и новоиздадената антология „Балканска роза“  - с преводи на български и оригиналните езици откъси от произведения на 13 страни от региона. 
Държавният културен институт към министъра на външните работи на Република България, подкрепи програмата на отбелязването на годишнината като част от културната програма за Българското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Диалогът между творците от региона е най-силният израз на духа на диалог и усилията за интеграция и интензивен културен обмен между държавите от региона. В рециталите и срещите взеха участие Ентела Каси – председател на Албанския ПЕН, Братислав Миланович – член на сръбския ПЕН, Катица Кулавкова – зам.председател на Международния ПЕН, Република Македония; Таня Бакич – поет от Черна гора, Елена Халилай – поет от Албания, Георги Константинов, почетен председател на Българския ПЕН, Бойко Ламбовски – председател на Българския ПЕН, Валентина Радинска, Надя Попова и други автори. В Казанлък също бяха организирани срещи с читатели и поетичен рецитал. Домакините от подбалканския град представиха тракийските могили в околността на Казанлък, както и с новооткрития Музей на розата.
Международна писателска организация П.Е.Н. е създадена в Англия след  Първата световна война като отговор на тревогите на интелектуалните първенци на Европа за крехката същност на мира и лекотата, с която се разпалва унищожението на войната. В нея членуват поети, есеисти и белетристи (англ. - novelists, оттам и абревиатурата), обединени от идеята да се борят за свободното движение на идеи, за независимост от политическите конюнктури и за защита на членовете си.