НОВИНИ

Представяне на изложбата „Сборяново - природа и паметници, богове и хора” в МВнР

19/02/09

На 24 февруари 2009 г. в МВнР беше представена експозицията „Сборяново - природа и паметници, богове и хора”, която е част от програмата „Пътуващи изложби” на Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Експозицията беше открита от заместник-министъра на външните работи Радион Попов. Беше прочетен и поздравителен адрес от заместник-министъра на културата Иван Токаджиев. За дългата история на изследването на уникалния топос "Сборяново" говори ст.н.с. Диана Гергова автор на проекта. На откриването присъстваха членове на дипломатическия корпус, учени, творци и общественици.
„Сборяново - природа и паметници, богове и хора” съдържа двайсет и един постера, представящи основните археологически паметници на археологическия резерват– тракийският град, светилища, природната среда. 
Резерватът Сборяново и работата върху паметниците в него, е своеобразна енциклопедия на българската археология и етнография. През десетилетията в местността са открити съществени  данни за ранната българска култура и за историческите напластявания по българските земи. Тук има данни за връзките на българските земи с Изтока и източните религии, за разпространението на някои от тези влияния в Запада и Севера на европейския континент. Съжителството на паметници на различни етноси и религии в резервата е ярко свидетелство за традиционната толерантност в българската културна традиция.
В експозицията е проследено и прилагане на новаторски методи в изследването и опазването на културното наследство. Отдадено е дължимото както на доайените на българската археология, така и на динамичното сътрудничество с различни институции от Франция, Полша, Великобритания, Холандия, Швейцария, Русия, Япония и др.
Автор на концепцията е ст.н.с. Диана Гергова - Национален археологически институт към БАН, дългогодишен археолог и проучвател на резервата. Фотографите Мехмед Азиз, Кр. Георгиев и Й. Анастасов предоставиха своя снимков материал, а художественото оформление е дело на младия български дизайнер Ран Манолов.  

в медиите