НОВИНИ

„ИВАН МЪРКВИЧКА – БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕХ” - ИЗЛОЖБА В ПРАГА

21/10/16

Българският културен институт в Прага е инициатор на проекта „Иван Мърквичка – българският чех”, с който се отбелязват 160-ата годишнина от рождението на художника и 120 години от основаването на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия), чийто пръв директор е Мърквичка. В началото на ноември 2016 г. в галерията на Института ще бъде открита изложба с непоказвани и малко известни картини, ценни документи и фотографии на големия художник. Събитието е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и се организира от Посолството на Република България в Чехия, Българския културен институт, Софийска градска художествена галерия и Националната художествена академия в партньорство с Народната галерия в Прага, Западночешката галерия в Пилзен, Регионалния исторически музей – София, Държавна агенция „Архиви”. Изложбата е реализирана с подкрепата на програма „Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз”.
С името на Иван Мърквичка се свързва както началото на академичното художествено образование в следосвобожденска България, така и огромния брой значими произведения, които художникът създава по време на своя близо 40-годишен престой у нас. Емблематични негови творби от десетилетия красят сградите на най-висшите ни държавни институции, музеи, галерии. И до днес той продължава да е все така известен и почитан сред широката общественост в България и по-малко познат в родната Чехия. С проекта за Иван Мърквичка екипът на Българския културен институт в Прага цели именно да осветли неговото име пред чешката аудитория и да обогати информацията за последните години от неговия живот.
Още в началото на изследователските търсения екипът на института се натъква на албум за проф. Мърквичка, издаден от негови приятели в Прага по случай 80-годишния му юбилей. Пожълтелите от времето страници разкриват много интересни факти и ценна информация. В Западночешката галерия в Пилзен и в Народната галерия в Прага след щателно проучване специалистите откриват, че във фондовете им се съхраняват картини, графики и рисунки на Мърквичка. От хранилището на Народната галерия са подготвени за представяне единадесет негови творби, сред които и два автопортрета. Всички тези произведения на Иван Мърквичка, както и негови творби от фонда на Софийска градска художествена галерия ще станат достояние на широката общественост през ноември в Прага. Редом до тази ценна колекция от платна посетителите на галерията на Българския културен институт ще се запознаят с фотоси, документи и материали за Иван Мърквичка от Държавния архив – София, и Регионалния исторически музей – София, както и личен негов архив.
Специален каталог съпътства изложбата. Изданието е триезично (български, чешки и английски език). То разглежда големия художник през призмата на европейските измерения на неговата личност и творчество.