НОВИНИ

ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА (2014—2020 г.) - Подпрограма „Култура“: Подкрепа за проекти за европейско сътрудничество

28/09/16

23 ноември 2016 г. е срокът за представяне на кандидатури по програмата на ЕС  ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА (2014—2020 г.) - Подпрограма „Култура“: Подкрепа за проекти за европейско сътрудничество.

Подпрограмата "Култура" има зацел да подпомогне културни и творчески организации да увеличат своя капацитет за транснационалната мобилност,  възможност да се конкурират на международния пазар и да развият международния аспект на професионалното си развитие и дейности в държавите в Европейския съюз и извън него;
- по-ефективно привличане на публика като начин за стимулиране на интереса към европейските културни и творчески произведения и материалното и нематериалното културно наследство, и за подобряване на достъпа до тях. Целта на дейностите за привличане на публика е да се помогне на европейските творци/специалисти в областта на културата да достигнат със своите произведения до възможно най-широка аудитория в цяла Европа и да се разшири достъпът на по-слабо представените групи до културни произведения.
Програмата предостава безвъзмездна финансова помощ на проекти с европейско измерение и имащи за цел да споделят културно съдържание през границите.
Финансирането по схемата "Подкрепа за проекти за европейско сътрудничество" включва две категории -


Категория 1 — Проекти за сътрудничество от по-малък мащаб
В тази категория са включени проекти:
- в чиято реализация участват ръководител на проекта и поне още двама партньори, чиито седалища са в поне три различни държави, участващи в програмата „Творческа Европа“ — подпрограма „Култура“.

- кандидатства се за безвъзмездни средства от ЕС в размер на не повече от 200 000 EUR, представляващи най-много 60% от допустимия бюджет

Категория 2 — Проекти за сътрудничество от по-голям мащаб.
В тази категория са включени проекти:
- в чиято реализация участват ръководител на проекта и поне още петима партньори, чиито седалища са в поне шест различни държави, участващи в програмата „Творческа Европа“ — подпрограма „Култура“.
- кандидатства се за безвъзмездни средства от ЕС в размер на не повече от 2 000 000 EUR, представляващи най-много 50% от допустимия бюджет.

Повече за начина на кандидатстване - на страницата на "Творческа Европа" .