НОВИНИ

Седмица на независимото кино в Ню Йорк 17 – 22.09 2016 г.

09/09/16

София Индипендънт Филм Фестивал и Filmmaker Project - Ню Йорк представят три български „кино-проекта в развитие“ на международната “Седмица на независимото кино” в Ню Йорк (17 – 22.09 2016 г.)

“Нанук” на Милко Лазаров, “Рибена кост” на Драго Шолев и “Възвишение” на Виктор Божинов са избрани сред стотици проекти от цял свят за участие в най-престижния международен форум за копродукции в САЩ - “Independent Film Week”. Още четири български продукции ще участват в съпътстващата програма на филмовата седмица.

За първи път български проекти ще бъдат представени на платформата за независимо кино Independent Film Week, в Ню Йорк (общият брой на селектиранти проекти е 165 от общо 25 държави). Българското участие е осигурено от София Индепндънт ФФ. Директорът на фестивала – Жана Караиванова ще представи проектите пред продуценти, инвеститори, фестивални директори и артисти от Америка и цял свят. Държавният културен институт от няколко години е партньор на инициативите на София Индепендънт ФФ и организираният в Ню Йорк Фестивал на българското кино.

Седмицата на независимото кино се провежда и организира от Independent Filmmaker Project (IFP) - най-голямата организация за независимо кино в САЩ. Българското участие е плод на партньорството между София Индипендънт Филм Фестивал и международния форум от 2012 г.

Създаден през 2010 г., Фестивалният форум на IFP включва над 100 американски и международни фестивални селекционери и мениджъри, включително представители от фестивалите в Берлин, Кан, Full Frame, Hot Docs, Ню Йорк Филм Фестивал, New Directors, Ротердам, Сламданс, Сънданс, SXSW, и Tribeca, които го посещават всяка година в търсене на нови продукции и таланти по време на Седмицата на независимото кино. На нея тази година ще се представят 160 „проекта в развитие“. Проектите, които идват извън американския континент се представят на форума чрез международни партньори сред които от тази година е и София Индипендънт Филм Фестивал.