НОВИНИ

Изложбата „Право и справедливост“, представена в Тбилиси

04/07/16

На 28 юни 2016 година в грузинската столица Тбилиси Държавният културен институт представи изложбата „Право и справедливост“, която е част от програмата „Пътуващи експозиции“. Изложбата е съставена от плакати на четирима от най-изявените български плакатисти - проф. д-р Иван Газдов, проф. Георги Янков и доц. д-р Николай Младенов и Милена Абанос. Къде се срещат и разминават (може би) правото и справедливостта – това е темата, върху която преподавателите от Националната художествена академия работят в този проект.   Авторите визуализират своята лична рефлексия върху едни толкова сложни социални и политически теми като правото и справедливостта. Произведенията впечатляват с неочаквани гледни точки и избор на изразни средства, които всеки един от артистите е избрал за визуализация на своите идеи.
Изложбата бе открита от г-жа Нино Каландадзе,  директор на Библиотека Саакашвили и г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи.
В приветствието си към гостите на откриването г-жа Димитрова подчерта, че тази експозиция от социални плакати по много артистичен начин е покана за включване в разговор за дефиниране на проблеми в обществения живот. Днес, когато културата и културната дипломация е призната като един от основните дипломатически инструменти и методи на въздействие, тук имаме възможност да разчетем особената мисия на изкуството - да бъде и коректив, да обозначава проблеми, а не само да „забавлява”.  
Домакинството на Библиотека Саакашвили – институция, чиято мисия е да утвърждава либералните демократични ценности и идеите за информирано и отговорно гражданско общество е знаково за Културния институт и дългосрочната му цел да утвърди културната дипломация като силен инструмент за преодоляване на общи предизвикателства, да свързва общества и народи, изповядващи демократични ценности и уважение към основните права и свободи, каза г-жа Димитрова,
Изложбата е организирана със съдействието на Посолството на Република България в Тбилиси и ще бъде експонирана до края на месец юли. На събитието присъстваха дипломати, представители на културни институции в грузинската столица, журналисти, българи и приятели на България. Г-жа Димитрова даде кратко интервю за телевизионния канал Рустави2.