НОВИНИ

Филмът „Коридор #8” поканен за световна премиера в Берлинале 2008

18/01/08

През месец февруари 2008 филмът „Коридор #8” на режисьора Борис Десподов и продуцентката Мартичка Божилова (АГИТПРОП) ще бъде представен на един от най-големите световни кинофестивали, Берлинале. Филмът е поканен за световна премиера в секцията "Форум" на Берлинале 2008 след дълго отсъствие на български филми в програмата на престижния фестивал.

Секцията „Международен форум на новото кино” – или Форум – е „най-дръзката” секция в програмата на Берлинале. Тя представя авангардни и експериментални творби – от киноесета до политически ангажирано кино. Документалните и игралните филми са равнопоставени, като се допускат всякакви формати. Форумът проявява специално внимание към откриването на нови таланти и филми, които се опитват да преминат границите на жанровете и на познатите изразни средства в киното.

Българският избор на Форума, „Коридор #8”, разказва за ежедневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Пътят преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект, финансиран от ЕС, целящ да свърже Черно и Адриатическо море, който вече десет години е в начален стадий на развитие. Следвайки нишката на пътя, „нон-роуд” филмът „Коридор #8” улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са „толкова далече, толкова близо” един до друг.