НОВИНИ

Откриване на изложбата "Картини и импресии от Хърватия"

23/03/16

На 22 март 2016 г. в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи директорът на ДКИ г-жа Людмила Димитрова откри изложбата "Картини и импресии от Хърватия", представяща работи на 25 художници и скулптори от Творческия съюз "Петър Смаич" в Ернестиново, Хърватия.

Картините и пластиките са вдъхновени от лицата и духовната светлина на хората и багрите в тази част на Европа с богата история и културно наследство. Творбите са създадени по време на творческа работилница – наричана „колония“, по време на която авторите да създават на място своите живописни или пластични произведения.

Г-жа Лйерка Алайбег, посланик на Хърватия в София , подчерта факта, че авторите не са професионални художници, а любители, които са отдадени на изкуството, каквато е и основната цел на творческия съюз. Ернестиново е на няколко километра от град Осиек, родното място на епископ Йосип Щросмайер – видна фигура в хърватската история и допринесъл значително за утвърждаването и на българската културна идентичност преди и след Освобождението на България от османско робство. И в днешната изложба можем да открием и следи от тази духовна връзка между двата народа, подчерта г-жа Алайберг.

С приветствия към гостите са обърнаха още проф. дин Александър Костов и доц.д-р Йорданка Бибина от Института по балканистика с център по тракология , инициатор на изложбата, г-н Матия Грейф – кмет на Община Ернестиново и секретарят на творческия съюз "Петар Смаич" от Ернестиново г-н Ивица Толич.

Сред гостите на откриването бяха представители на културни институти в София, дипломатическия корпус, гости от Хърватия.

Изложбата е отворена за посещения до 1 април 2016 г. в галерия „Мисията” на Културния институт.

Ключови думи изложби 2016