НОВИНИ

Покана за участие в 20-тия Летен университет на АСЕФ

21/03/16

През 2016 г. ще се проведе 20-тото издание на ASEF Summer University (ASEFSU20). Юбилейното издание на Летния университет - като част от събитията, които ще отбележат 20-та годишнина на АСЕМ - подготвя мащабно опознавателно пътуване за 51 млади представители на страните членки на организацията в рамките на темата „Пътят към Азия и Европа: свързани по земя, море и въздух“.

ASEFSU20 отправя своята покана към заинтересовани млади хора в сферата на търговските взаимоотношения и транспортни връзки между Азия и Европа. Екипът от професионалисти и студенти ще се включи в работно пътуване за 2 седмици през Китай, Монголия и Руската Федерация (в периода 15 август – 5 септември 2016 г.). Програмата на 20-то издание на летния университет залага на практически занятия, дискусии и екипна работа. Форматът цели персонално развитие и изграждане на връзки в професионалната среда на обучение между участниците и държавни институции, бизнес и обществени организации.

Програмата е базирана на тристепенен модел в следните модули:

#1: Онлайн подготовка

В първата фаза участниците ще имат възможност да получат полезни съвети и да усвоят важни познания за предстоящото пътуване, чрез онлайн платформа.

#2: Познания на път

Втората фаза стартира с началото на пътуването между различните страни и градове предвидени в програмата. На всяка спирка са организирани академични лекции, практически обучения, посещение на местните транспортни центрове, туристически и исторически забележителности, както и срещи с представители на местните академични и професионални организации.

#3: Създаване на път

Симулации на реални ситуации

Участниците ще бъдат разделени на групи и поставени в симулация на реални предизвикателства в сферата на транспорта от представители на местния бизнес. Посредством теренните проучвания по време на пътуването и сесиите със специалисти, екипите ще имат поставена задача да разработят различни и иновативни решения, които да представят на последната спирка в Пекин.

Дневник на пътуването

Всеки участник ще бъде ангажиран със създаването на мултимедиен дневник на пътуването, който да пресъздаде неговите лични впечатления и придобит опит. Презентациите ще се подготвят на езика на участника и ще бъде публикуван онлайн като част от колективен архив на пътуването.

 

• Участие могат да вземат представители от страните членки на АСЕМ.

• Поканата е отворена за млади професионалисти и студенти между 18-30 години с високо владеене на английски език.

• Организаторите поемат разходите по транспорта, настаняването и храната по време на обучението.

• Организаторите предвиждат субсидия за пътните разходи от страната на участника до началната точка на пътуването и обратно.

• Крайният срок за записване е 5 април (вторник) 2016 г.

 

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ В ASEFSU20 МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК

 

ASEFSU

ASEF Summer University (ASEFSU) има за цел да даде възможност на младите хора от Азия и Европа да разгърнат своя потенциал и да разширят сътрудничество към намирането на общи решения по значими обществени проблеми. От първото си издание през 1998 г. ASEFSU предлага формат насочен към студенти и млади специалисти, които да усъвършенстват своите практически умения чрез различни семинари, лекции и практически занятия.

20-тото издание на ASEFSU се базирана концепцията за „Свързаност“, по три направления:

• Връзка между хората - укрепване на социално-културно сътрудничество, чрез насърчаване на обмена в сферата на културата, образованието, младежта, спорта и науката

• Търговско и икономическо сътрудничество - насърчаване на свободното движение на хора, стоки, инвестиции, енергетика, информация, знания и идеи и подсилване на институционалните връзки

• Транспорт – създаване на интегриран, устойчив и сигурен сухопътен, морски и въздушен транспорт и достъп до отдалечени пазари

 

АСЕМ

Азиатско-европейският форум (АСЕМ) е процес на диалог и сътрудничество между Азия и Европа. АСЕМ няма постоянно действаща институционална структура, с изключение на Фондацията Азия-Европа (Asia-Europe Foundation - ASEF). Във форума участват 51 страни и 2 организации. АСЕМ е създаден през 1996 г. в Банкок. Дейността на Форума е регламентирана с приетата през 1998 г. и актуализирана през 2000 г. АСЕМ е политически форум, основаващ се на принципа на неформалност. Основните цели на АСЕМ са свързани със сътрудничеството Азия-Европа в политическата, икономическата и социално-културната област.

АСЕФ

Фондация Азия–Европа (АСЕФ/ASEF) е единствената постоянно действаща институция на Азиатско-европейският форум (АСЕМ). Създадена е през 1997 г. по инициатива на Франция и Сингапур със седалище в Сингапур. Има за цел подпомагане и насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между Европа и Азия по третия стълб на АСЕМ – общество, култура и образование. Основна дейност на АСЕФ е организиране и провеждане на културни и образователни дейности и обмен, които включват основно младежи и студенти, с цел задълбочаване на взаимното разбирателство между двата региона. Досега АСЕФ е изпълнила над 750 проекта, в които са били ангажирани 20 000 участници.