НОВИНИ

Прожекция на филма „Българска рапсодия” на филмов фестивал в Монреал

04/02/16

На 29 януари в рамките на кинофестивал в Монреал, посветен на историята на еврейския народ, беше прожектиран филмът на режисьора Иван Ничев – „Българска рапсодия”.

Филмът, познат още със заглавието „Пътят към Коста дел Маресме”, е трета глава от киносагата на Иван Ничев за премеждията на българските евреи преди и по време на Втората световна война („След края на света” от 1998 и „Пътуване към Йерусалим” от 2003 са предходните две). Събитието привлече вниманието на канадската общественост и в частност еврейската общност към една слабо позната за тях тема – ролята на България за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Прожекцията е представена пред пълна зала от 200 души, сред които и 20 българи. Филмът е бил приет с голям интерес. Приветствия са отправили израелският вицеконсул Ави Лев-Луис, чиито родители са от България, директорът на еврейската библиотека в Монреал – организатор на фестивала, и спонсорът на фестивала. На събитието е присъствал и почетният консул на България в Монреал – г-н Георги Паничерски.