НОВИНИ

България, невидимата Европа – месец на съвременното българско кино в Испания

12/01/16

От 5 до 29 януари 2016 г. в Каталонската филмотека в Барселона ще бъде представен цикъл от съвременни български филми, създадени през последните петнадесет години. През февруари предстои представянето им и в испанската столица Мадрид. Инициативата е на Посолството на Република България в Испания и на кинокритика Мариана Христова, подбрала филмите от програмата. Проектът е осъществен с ценната подкрепа на Испанската национална филмотека в Мадрид и Каталонската филмотека в Барселона и със съдействието от българска страна на Националния филмов център, Министерството на външните работи и Държавния културен институт.

Откриването в Барселона бе на 5 януари, с прожекция на филма „Дзифт” на Явор Гърдев, а на 7 януари бе организирано представяне на включените в програмата десет заглавия: „ И Господ слезе да ни види” (2000) на Петър Попзлатев, „Емигранти” (2002) на Людмил Тодоров, „Обърната елха” (2006) на Иван Черкелов и Васил Живков, „Дзифт” (2007) на Явор Гърдев, „Подслон” (2010) на Драгомир Шолев, „Аве” (2011) на Константин Божанов, „Цветът на хамелеона” (2012) на Емил Христов, „Виктория” (2014) на Майя Виткова, документалните ленти „Момчето, което беше цар” (2011) на Андрей Паунов и „Цветанка” (2013) на Юлиян Табаков. В Барселона специален гост ще бъде режисьора Майя Виткова.

Каталонската филмотека нарича цикъла България, невидимата Европа – заглавие, което подсказва, че посткомунистическа България и съвременното българско кино не са особено познати в тази част на Европа.

Филмите ще бъдат представени през февруари във филмотечното Cine Doré в Мадрид, където ще бъде показан и „Урок” (2014) на Красимира Грозева и Петър Вълчанов.

За повече информация:

http://www.filmoteca.cat/web

http://www.kultura.bg/bg/article/view/24260