НОВИНИ

Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа” представена в Кипър

20/11/15

По повод 55-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Кипър беше представена документалната изложба „Иван Шишманов и Обединена Европа”. Събитието се състоя в престижната зала Famagusta Gate под егидата на кмета на Никозия Константинос Йоркаджис, посланик Христо Георгиев и със съдействието на Държавния културен институт.

Изложбата обхваща основните периоди и събития от житейския и творчески път на проф. Шишманов, срещата му с европейската култура, както и формирането му като един от първите визионери на Обединена Европа. Създадена е по повод на 150-годишнината от рождението на големия български учен, общественик и политик – проф. Иван Шишманов. Повече за проекта може да намерите тук .

Събитието откри Мария Михаел, генерален директор в МВнР на Кипър, посланик Христо Георгиев и Неофитус Неофиту, общински съветник в парламента на град Никозия.

Пред гостите ученици от българското съботно-неделно училище „Никола Вапцаров” и цигуларите Красен и Варвара Пеневи представиха музикална програма.

Сред присъстващите бяха бившият външен министър на Кипър Георгиос Якову, Кула Софиану – директор на кабинета на настоящия външен министър Йоанис Касулидес, представители на местни институции, дипломатическия корпус и българската общност.