НОВИНИ

Фестивал на българското кино в Киев

19/11/15

В периода 13-15 ноември 2015 г. в Киев, Украйна се проведоха Дните на българското кино, организирани съвместно от Посолството на Република България в Украйна и Националния център за театрално изкуство "Лес Курбас". Събитието, посветено на отбелязването на 100-годишнината на българското кино, се реализира с подкрепата на Държавния културен институт към Министерство на външните работи и Националния филмов център.

Програмата на дните започна с откриването на изложбата „Автори и плакати”, част от проекта на ДКИ „Пътуващи експозиции“ и прожекция на филма „Love.net”. През останалите два дни в киносалона на НЦТИ „Лес Курбас бяха представени филмите „Борис I. Последният езичник”, „Козелът“, „Виктория”, „Малки разговори” и „Тилт”.

В словото си на откриването на кинофестивала, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев отбеляза достиженията на българското кинематографично изкуство за последното столетие.

Поздравления поднесоха първият заместник–министър на културата на Украйна Игор Лиховий, както и от президента на Дружеството за приятелство „Украйна- България” Юрий Седих.

Дните на българското кино се радваха на голям интерес. На кинопрожекциите присъстваха представители на художествените и културни среди в Украйна, на киевските български културни дружества „Родолюбие” и „Родолюбие ‘89”, Дружеството за приятелство „България-Украйна”, преподаватели и студенти.