НОВИНИ

„Светлината на буквите“, представена в Истанбул

10/10/15

Изложбата на ДКИ „Светлината на буквите“ е показана в Младежкия дом на централната истанбулска община Бейоглу като част от представянето на България в Европейския ден на езиците 2 и 3 октомври 2015 година. Експозицията е представена на българския щанд, като акцентира ролята на България при създаването и разпространението на кирилицата в Европа.

Отбелязването на Европейския ден на езиците в Истанбул включва Генералното консулство на Република България съвместно с мрежата на националните културни центрове/институти на страните членки на ЕС (EUNIC) в турския мегаполис.

През двата дни от програмата на събитието е проведена дискусия с участието на преводачи на турски език от различните езици на страните членки на ЕС, както и поредица от езикови игри, викторини, щандове на страните-членки на ЕС, езикови уроци, музикални изпълнения и др.

На щанда посветен на българския език са изложени брошури за българското културно наследство и кирилицата, както и информационни материали за обучение по български език и за висшите учебни заведения в България, осигурени със съдействието на Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски”.

Това е първото участие на ГК Истанбул в станалото традиция през последните години честване на Европейския ден на езиците в града. В тазгодишното издание са представени още Австрия, Унгария, Италия, Испания, Франция, Германия, Чехия, Полша, Румъния, Гърция, Швейцария, както и Турция.