НОВИНИ

6-то издание на филмовият фестивал София индипендънт (SΟ Independent) 2015

22/10/15

На 22 октомври стартира 6-то издание на филмовият фестивал София индипендънт (SΟ Independent) 2015 с прожекция на филма “Mistress America” в кино “Люмиер”. Ще бъдат показани 23 филма в киносалоните на Дом на киното, филмотечно кино “Одеон” и кино “Люмиер”.

На специално организирана по този повод пресконференция г-жа Жана Караиванова - създател на фестивала, отбеляза, че по повод възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба, в програмата ще бъдат представени и три брилянтни кубински произведения на кинематографското изкуство.

В допълнение към този акцент, директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи и дългогодишен партньор на Фестивала - Людмила Димитрова, добави и още едно значимо събитие от дипломатическия календар на българо-кубинските отношения - 55-та годишнина от установяването им. Този факт, както и положителната тенденция на повишаване на интереса към българското кино и участието на българските дипломатически мисии в чужбина, дават основание да се направи извода, че установеното партньорство на ДКИ с този фестивал, както и с НФЦ, отделни български продуценти и филмови организации е устойчиво и перспективно.

Специални гости на фестивала тази година са: Джери Карлсън, ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино; Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм “Глутница”, която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика. Специалните гости ще участват с лекции в тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26-ти и 27-ми октомври от 15:30 до 18:30 в Литературен клуб “ПЕРОТО”.

За първи път в рамките на SO Independent ще има премиера на български филм - “Семейни реликви”, който беше отличен със специалната награда на журито в тазгодишното издание на фестивала “Златна роза”. Една от главните роли във филма изпълнява Жана Караиванова, в компанията на Андрей Андреев, Глория Петкова, Венци Занков, Александър Бенев и др.

Акцент във фестивала са американските продукции, в които български творци имат знаково участие, това са: “Глутница”, “Докоснати от огъня” и “Септември в Шираз”.

За първи път тази година So Independent ще връчи наградата “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален филм” и “Най-добър игрален филм”, като победителите ще бъдат определени от публиката. Трофеят е изработен специално за кинофорума от живеещия във Франция художник Стефан Николаев и ще бъде поднесен лично от директора на НДК Мирослав Боршош.