НОВИНИ

Изложбата „Далечни съседи” представя България в Техеран

16/09/15


На 13 септември 2015 г. в присъствието на представители на  дипломатическия корпус, артистичните среди и официални лица зам.-министърът на външните работи г-н Валентин Порязов и д-р Рахмани Мовахед, зам.-ръководител на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран откриха изложбата „Далечни съседи”.
Нейната цел е да представи българските традиции и обичаи  пред иранската публика, поставяйки акцент върху елементите, присъстващи в културите и на двете страни. Използваните фотографии са от колекцията „Традиции ”, която е част от програмата „Пътуващи експозиции” на Държавния културен институт.
Изложбата е открита за посетителите на музейния комплекс дворецът „Ниаваран” – една от най-посещаваните културно-исторически забележителности в Техеран.

Откриването на фото-изложбата „Далечни съседи” е отразена в повече от десет ирански интернет сайта, в т.ч. агенция ИРНА, Иранската радио и телевизионна компания (Седа о сима-йе Иран), туристически и културни информационни портали. В публикациите се съобщава, че изложбата е организирана в „Синята зала“ на Културно-историческия комплекс „Ниаваран“ (бившия шахски дворец) от българското посолство, със съдействието на Организацита за културно наследство, ръчни занаяти и туризъм.
В статиите се информира, че изложените снимки представят не само българските традиции и ритуали, но и културни прилики между двете държави България и Иран, включително общите думи в двата езика, древните традиции, извършвани по време на сватби, традиционната медицина, местни дрехи и музикални инструменти.
В своето изказване по време на откриването на изложбата г-н Порязов посочва, че съществуват удивителни прилики в културното наследство и етническите обичаи на двете държави. Българските празници, както и древните ирански, имат корени в хуманистичните основи и циклите на природата. Всички от показаните древни красиви и цветни ритуали носят вечното кодиране и надежда за най-добро здраве, плодородие, просперитет и късмет на хората. Изложените експонати припомнят за близостта на двете култури, което от своя страна е предпоставка за по-разширено бъдещо сътрудничество и взаимодействие.
От своя страна г-н Мортеза Рахмани Мовахед е отбелязал, че туризмът е здрав мост между народите, който, чрез общественото популяризиране, може да повлияе и на политическите решения относно развитието на отношенията в културната област. Иран и България са имали добри взаимоотношения и, предвид общите черти между двете страни, иранската страна се надява културното взаимодействие да бъде разширено и да достигне до желаното ниво. Рахмани Мовахед е изказал своята висока оценка за усилията на българския посланик в Техеран,  културно-историческия комплекс „Ниаваран”, Културният институт към Министерството на външните работи за осъществяването на тази инициатива и е обявил, че Организацията за културно наследство, ръчни занаяти и туризъм има готовност и желание за осъществяване на по-задълбочени културни контакти с всички държави, които могат да се нарекат „далечни съседи”.