НОВИНИ

11-то издание на българския кинофестивал So Independent - Ню Йорк

16/09/15



С българското предложение за "Оскар" -  филмът на режисьора Стефан Командарев "Съдилището", на 28 септември в Ню Йорк ще бъде открит ежегодният фестивал на българското кино So Independent.  Специален гост на тазгодишното 11-то издание ще бъде президентът Росен Плевнелиев.

Програмата на So Independent - 2015 г. е посветена  на 100 годишнината на българското кино, както и обявяването на София за творчески град на киното. Ще бъдат показани знакови български филми като "Буферна зона" , "Омбре" , "Събирачът на трупове","Прелюбодеяние", "Семейни реликви" и "Жената на моя живот". За програмата са селектирани и пет документални филма - "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел", "Дългият път към дома", "Лорд Бънди в София", "Чуй" и "Последните черноморски пирати".

На 30 септември в присъствието на президента Росен Плевнелиев публиката ще има възможност да види филма "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, отличен през тази година с редица международни награди. Селектиран е в тройката за наградата на Европейския парламент LUX.

Освен номинация за "Оскар", Съдилището” е носител на „Златна роза” за най-добър игрален филм - Варна 2014.

През изминалите години фестивалът So Independent се превърна в двигател на утвърждаването и популяризирането на българската култура в САЩ. Показани са над 200 български филма, а повече от 60 родни творци и артисти са имали шанса да гостуват и представят пред американската публика своите творчески постижения.

Държавният културен институт към министъра на външните работи и Генералното консулство на Р България в Ню Йорк са традиционни партньори в провеждането на фестивала.

Фестивалът So Independent - Ню Йорк ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в кино Bow Tie Chelsea Cinemas в Ню Йорк. Подробната програма на фестивала можете да намерите на сайта на So Independent