НОВИНИ

Културата в Програмата на Люксембургското председателство на ЕС

03/08/15
От началото на месец юли Великото херцогство Люксембург поема ротационното председателството на ЕС до края на 2015 година. Програмата на Люксембургското председателство ще се съсредоточи върху седем основни цели. Сред тях са: стимулиране на инвестициите, с цел създаване на икономически растеж и повишаване на заетостта; засилване на социалните процеси и интеграция; справяне с миграцията, съживяване на единния пазар чрез фокусиране върху дигиталното му измерение; поставяне на конкурентоспособността на Европа на глобално ниво; насърчаване на устойчивото развитие и засилване на ролята на ЕС на глобалната сцена.
В областта на културата Председателството на Люксембург ще акцентира върху нейния потенциал да допринесе за развитието на външните отношения на ЕС и по-специално възможността културата да бъде стимул за разширяване на отношенията с трети страни в сферата на политиката за развитие. 

В представянето на приоритетите на Люксембургското председателство министърът на културата на г-жа Маги Нагел подчертава, че ще бъдат положени усилия да се докаже, че развитието и бъдещето на Европейския съюз включва и културата. Председателството ще се стреми да подчертае "Ролята и ключовия принос на културата (...) за целите на политиката на ЕС". Председателството ще се съсредоточи върху "стратегическото разглеждане на културата като жизненоважен елемент във външните отношения на Европейския съюз, на третата цел на Европейската програма за култура. По време на Европейската година на развитие, председателството е избрало да се съсредоточи върху културата и сътрудничеството за развитие. Съгласуваността на политиките за развитие е един от приоритетите на люксембургското председателство на Съвета на министрите, отговорни за развитие.  Това е продиктувано и от факта, че преговорите в ООН за Целите на устойчивото развитие ще влязат крайна  фаза през есента на 2015. В този контекст, Председателството ще организира конференция на тема "Култура и развитие: към по-стратегически подход към културните политики в областта на външните отношения на ЕС, която ще се проведе в Люксембург на 3 и 4 септември 2015 г. Това събитие специално ще включва фокус върху приноса, който културата може да осигури за изпълнението и реализацията на целите на устойчивото развитие.