НОВИНИ

„Молитвата на Борис Христов“ в Кастело Буджано

03/07/15

На 27 юни т.г. в Кастело Буджано, област Тоскана, бе представен мултимедийният проект „Молитвата на Борис Христов“- диптих, включващ документален филм и изложба с фотоси, посветени на оперната легенда Борис Христов.

Събитието се проведе във връзка със стогодишнината от рождението на великия български бас, който е живял близо 10 години на това място. Проектът е дело на д-р Магдалена Манолова, музиколог, автор на книги, дългогодишен редактор и продуцент в БНР. „Молитвата на Борис Христов“ е необикновена изповед една голяма личност към бъдещето, успяла да пресътвори с изкуството си сложната епоха на своето време.

Събитието бе организирано със съдействието на Асоциацията за приятелство „Тоскана-България“, местната Асоциация „Буджано-Кастело“, Сдружението „Музей на българската музикална култура“ в България /с председател д-р Манолова/ и в партньорство с Държавния културен институт. Сред присъстващите гости бяха кмета на община Буджано – Андреа Тадей, почетният консул на страната ни за област Тоскана г-н Алесандро Бузони, Генералният консул на България в Милано – Росен Руфев, представители на местната музикална общност, жители на градчето Буджано, българи живеещи в област Тоскана. Проектът е част от организираната през 2014 г. мащабна програма за честването на 100 годишнината от рождението на Борис Христов. Със съдействието на Държавния културен институт проектът бе включен в културните програми на българските дипломатически мисии в Европа, Азия и Северна Америка и Африка.

Изложбата ще остане Кастело Буджано до 19 септември т.г., когато ще се проведе 22-то издание на провеждания всяка година от община Буджано конкурс и награда на името на Борис Христов за млади музикални таланти.

На снимката: Борис Христов