НОВИНИ

ФИЛМЪТ „УРОК”, ПРЕДСТАВЕН В ДНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО В ТОКИО

28/05/15

Пълнометражният дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е вдъхновен от истински случай - за учителката, която преди няколко години ограби банка с воден пистолет, за да си плати ипотеката. "Урок" е замислен като част от трилогия за "малките герои" на нашето време: куриозни истории от новините, които разказват много за българското общество. В главните роли са Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.

Филмът имаше своята премиера и първата голяма международна фестивална награда в Торонто през 2014, след което се заредиха награди за дебют от известните фестивали в Сан Себастиан и Варшава, призове от Токио, Солун, Анже, Куенка в Еквадор, Гьотеборг и Голямата награда на "София филм фест" през март тази година.

Филмът е представен с две прожекции на Дните на Европейското кино от 29 май – 21 юни, Токио. Посолството на България в Токио за поредна година представя нов български филм на форума със съдействието на Държавния културен институт. Филмите се представят в Националния филмов център с японски субтитри – предоставени от Международния филмов фестивал в Токио, където през ноември миналата година "Урок" получи специалната награда на журито.

На снимката Маргита Гошева в кадър от филма