НОВИНИ

Луксозният албум "Традиции" на Александър Михайлов беше представен на XXVII Софийски международен панаир на книгата

04/12/08
На 4 декември  в рамките на ХХVІІ Международен панаир на книгата в София.  е представен албумът "Традиции" - двуезично издание на български и английски език, което включва над сто и петдесет фотографии на Александър Михайлов, представящи някои от най-живописните народни обреди от Пирин, Родопите, Черноморието и Странджа, практикувани от християни и мюсюлмани, българи, турци и роми.

Камерата на Александър Михайлов е уловила народните обичаи в тяхната естествена среда и в оригиналната атмосфера на празника. Участниците са главни действащи лица в едно свещенодействие, което изпълняват с истинска вяра.

Подредени според класическия фолклорен календар, тези фоторазкази за практикувани и днес народни обичаи от цялата страна, доживели от древността до наши дни, предизвикват съвременния българин да преоткрие своята идентичност чрез едни от най-древните и дори изчезващи народни обреди, а за чужденеца - възможност да се докосне до празничната атмосфера на дълговековни традиционни практики на различни религиозни и етнически групи по нашите земи.

През 2008 година 30 фотографии от проект "Традиции" бяха включени в програмата "Пътуващи експозиции" на Културния инсттут за представяне в чужбина чрез българските дипломатически мисии. В Европейската година на междукултурния диалог изложбата "Традиции" намери своята аудитория в сградата на европейския парламент в Страсбург. Следваха гостувания в Мюнхен, Виена. В Атина експозицията прерасна в съвместна изложба с фотографиите на традиционни занаяти в южната ни съседка. В Дъблинското кметство домакините продължиха периода на представяне. Зад океана "Традиции" беше показана в Канада, САЩ и Аржентина. Следваха Бейрут, Русия и Япония.

Днес своят път към публиката започва и втората част на проекта - луксозното издание "Традиции", отпечатано в издателство "Жанет 45" с пълния набор от фотографии и текстовете за особеностите на всеки обичай, за практикуването му по българските земи, за сложното преплитане между фолклор и историческа традиция, между религиозни практики и езически вярвания.

Заснетите обредни практики се срещат най-често само на територията на България, а много от тях - като пророческата дарба на нестинарите, родопската Гелина, легендата за Христовия кръст, спасен от рилски монаси, мюсюлманите, почитащи икони и палещи свещи, са малко известни и за съвременния българин.