НОВИНИ

Участие на хоровия състав „Детска китка” на фестивала “Let the future sing” в Стокхолм

18/05/15
   На 12 май 2015 г. с тържествена церемония в сградата на църква “Филаделфия” (Filadelfiakyrkan) в Стокхолм се откри детския международен хоров фестивал “Let the future sing” , който ще продължи до 18 май в различни концертни зали в шведската столица. Фестивалът се организира за трети път от музикалното училище Адолф Фредрик – едно от най-реномираните и елитни училища в Швеция, основано през 1939 г. Церемонията бе открита от заместник кмета на Стокхолм, г-н Оле Бурел и от директора на училище Адолф Фредрик, г-н Ларс-Йоран Якобсон. По покана на г-н Якобсон на тържественото откриване присъстваха посланик Светлан Стоев. След официалната част посланик Стоев поздрави българските хористи и с г-жа Яна Делирадева, диригент на хор “Детска китка”.
   На тазгодишния фестивал за първи път сред поканените участници е и български хор - “Детска китка” от Пловдив. Концертният състав на хора е от 46 момичета на възраст от 10 до 19 години. В програмата на фестивала са включени два концерта на младите ни хористи на 15 май в Концертхюсет (най-престижната концертна зала в Стокхолм) и на 16 май в църква Густаф Васа.
   Сред останалите участници са представители от Русия, Чехия, Холандия, Финландия и Филипините. Домакините са представени от момичешкия и момчешкия хор на музикалното училище Адолф Фредрик.