НОВИНИ

В Кюстендил отбелязаха Деня на жертвите от Холокоста

10/03/15

С изложбата „Силата на гражданското общество : съдбата на евреите в България” и поднасяне на венци на 9 март в Кюстендил бяха отбелязани 72 години от спасяването на българските евреи. Пред паметника на Димитър Пешев - подпредседател на Народното събрание, който инициира кампания в защита на застрашените от депортация български евреи през Втората световна война - се преклониха областният управител Виктор Янев, кметът на Кюстендил Петър Паунов, представители на еврейската организация „Шалом", сдружение „Еврейско- българска дружба, представители на местната власт и граждани.
Експозицията бе открита в къщата музей на Димитър Пешев в Кюстендил. „Изложбата има за цел да отдаде почит на всички достойни българи, които през Втората световна война са допринесли за спасяването на българските евреи. На тези постери има три разказа около съдбата на евреите и съпротивата на българското общество за депортацията на българските евреи", каза директорът на Регионалния исторически музей- Кюстендил Валентин Дебочички.
Изложбата е част от програмата на Държавния културен институт. Тя е реализирана със съдействието на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски". Съдържа 21 пана с фотографии, факсимилета и текст, който проследява как се развиват събитията - на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост. В Кюстендил ще остане до края на март.